Han är pensionerad lärare,  tredje generationens bibodlare i familjen och började med bin 1970. Det har han aldrig ångrat och han säger att han  inte tänker  sluta i första taget.

När jag besökkte honom i början av februari 2018 hade han omkring 80 samhällen i sex bigårdar runt om på huvudön Malta.
Officiell statistik visar att det finns 215 biodlare - de flesta - på Malta och den mindre ön Gozo.

Michael Muscat
Biodlare sedan 1970

Michael  visar upp en ram med vanliga bin.
På Malta finns både buckfast, ligustica och det inhemska maltesiska biet. Under tidernas lopp har raserna fått blandat efter eget behag.

Just det här samhället var rejält ilsket och hittade - som alltid bin gör - just området med det tunnaste stället på skyddsutrustningen.
Betapredtabletterna kom väl till pass och hindrade både klåda och svullnad.

 


Honungsramen nedan är snart utbyggd med vax. Det fanns fullt utbyggda ramar i alla arton samhällen redan i början av februari. Inte så märkligt för det finns yngel under i stort sett hela året.

Lägg märke till distansklossen i trä vid handsken.  Michael gör alla sina ramar själv och ofta även kuporna.
En tunn sträng med vax längst upp under överliggaren räcker, sen sköter bina resten. Så här har Michel gjort under alla år som biodlare.
 

Michael red
Honungsram

  Michael berättar att han har tre perioder med bra drag. Första rejäla draget är på vårblommor av olika slag, för oss välkända örter som gurkört, rödklöver och  tistel samt naturligtvis apelsiner och citroner. Den här första skörden kristalliseras inte så snabbt. Sommarhonungen kommer från en mängd blommor ofta från vildtimjan som trivs på torra ställen. Det gör att den får en kraftig arom och smak.

Redan “de gamla grekerna” ansåg för mer än 2000 år sedan att timjanhonung var den yppersta av alla sorter.  Den allra bästa kom från ett berg intill Aten. Hur som helst sommarens skörd förblir flytande ganska länge och vill inte alltid kristalliseras.

Under den varmaste och torraste tiden finns det inte mycket för bina att dra in.

Från september och en bit in i november är det nektar från eukalyptus och johannesbrödträd som gäller.  Den är aromatisk,  blir ljus- till mörkbrun och är krämig.

Innan vårdraget kommit gång på allvar får de samhällen som behöver sockerlösning. De drygt 20 kuporna i den här bigården består av olika material.

Låda-foderram
 Den tjocka ramen innehåller stödfoder. Det är inga problem för bina att komma åt maten och de drunknar inte, försäkrar Michael.

Michael och ett par kollegor deltar i det europeiska projektet SmartBees som omfattar ett samarbete mellan ett antal forskningsinstitut, företag och biodlare. Målet är bland annat att hindra förluster på grund av varroaangrepp och virus m m. Ett delmål är att bevara de lokala bisorterna som hotas att dö ut på grund av att två raser dominerar över hela Europa.

Maltas egen biras är en underras till det europeiska biet. Det  har anpassat sig till miljön på de maltesiska öarna. Biet är ganska mörkt och tål både torka, hetta och svala fuktiga vintrar. Men är känt för att vara riktigt ilsket. Förr stod ibland mansstora klädda dockor framför kuporna för att “vänja” bina vid folk. Resultatet lär inte ha varit särskilt lysande. Jag konstaterade dock att Michales avelsarbete med att få tillbaka det lokala biet lyckats bra. De var både kakfasta och snälla.
Rasen städar och rensar ivrigt och skyddar sig därför bra mot varroa som för övrigt noterades på Malta för första gången 1992. 4 000 samhällen destruerades. Man ersatte dessa med importrade vilket ledde till en uppblandning som Michael och hans kollegor nu håller på att komma till rätta med. Min makrofunktion på kameran strejkade,
så vill Du se hur det äkta maltesiska biet apis mellifera ruttneri, ser ut så klicka på länken.
https://maltabeekeepersassociation-com.webs.com/

Kupor-mur-höjden1

I början av februari är det redan bra drag i bigårdarna på  Malta. Den är finns utanför staden Siggiewi strax utanför huvudstaden Valetta

 

     Biodling på Malta - med en blandning av raser

Denna sajt fungerar inte för alla webläsare. Exempelvis Safari